Bir İmam Hatip Ortaokulu Müfredatı

Bir İmam Hatip Ortaokulu Müfredatı

İşimiz gereği öğrencilerle ilgileniyor, onların derslerini de takip ediyoruz. Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu İmam Hatip Ortaokulunda eğitim görmekteler. Öğrencilerin takibini yaparken onların notlarını, derslerinin durumlarını vs.leri de incelemekteyiz.

Öğrencilerin işledikleri temel dersler haricinde mantığımın almadığı, neden var olduğunu merak ettiğim bazı dersler mevcut. Örneklerle devam edecek olursak; İlk olarak aklıma gelen Beden Eğitimi dersi. Bu ders zaten neden müfredatta var, neden ders şeklinde değerlendiriliyor aklım almış değil. Bu dersin yanında bir de seçmeli ders olarak spor ve fiziki etkinlikler dersi mevcut. Hem Beden Eğitimi dersi hem de Spor ve Fiziki Etkinlikler dersi. Tutarsız ve bence niteliksiz bir müfredat uygulaması. Nitelik açısından yetersiz bulduğum bu iki dersi bir aktivite olarak veyahut başka bir şekilde değerlendirmesi yapılsa daha verimli ve daha nitelikli bir boyut kazanır düşüncesindeyim. Bu tarz yeniliklerin zor olmayacağını düşünüyorum.

İkinci olarak ele aldığımız ders ise Teknoloji Tasarım dersi. Öğrencilerin hayal gücünü vs. için değerlendirilebilecek bir ders olarak düşünülebilir. Ancak bu dersin yanında bir de Görsel Sanatlar dersi de mevcut. İşte yine anlamlandıramadığım bir nokta daha. Ben yine Beden Eğitimi dersinde olduğu gibi Teknoloji Tasarım dersini bir ders olarak değil bir aktivite bir gelişim sahası olarak görülüp öğrencileri buna yönlendirmek ve bunu bu şekilde değerlendirmek düşüncesindeyim.

En can alıcı nokta ise üçüncü olarak ele alacağımız Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi. Zaten bu ders hakkındaki görüşümü bir önceki yazımda da belirtmiştim. Bu dersin neden bir İmam Hatip Ortaokulunda okutulduğunu anlamlandıramadım. Çünkü diğer ortaokul ve liselerde bu ders okutulurken içinde Kur’an ezberi, temel dini bilgiler ve Hz. Peygamberin hayatı anlatılıyor. Ancak İmam Hatip Ortaokulunda hem Hz. Peygamberin hayatı, hem Temel Dini Bilgiler hem de Kur’an-ı Kerim dersleri mevcut. Bu durumda ne gerek var Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine diye sorulması da saçma olmaz.

Son olarak kısaca Müzik dersine de değinmek istiyorum. Müzik dersini de daha verimli bir şekilde kullanmak yerine herkesin 100 aldığı sıradan lüzumsuz bir ders haline gelmesi içler acısı. Bu ders de öğrencilerin ilgisine göre şekillense daha verimli olur düşüncesindeyim.

Uzun lafın kısası, İmam Hatip Ortaokulu göz doldurmak için verimsiz, yetersiz ve lüzumsuz derslerle doldurulmuş ve sonuçta bu eğitimin ürünü olan neslimizi eleştiriyoruz. Buna ne hakkımız var!!!

 

Muhammed Bahaddin Doğan

Muhammed Bahaddin Doğan

Muhammed Bahaddin Doğan

Benzer Yazılar

Din mi kültürü ahlak mı bilgisi? Eğitim, Nesil ve Gençlik

Din mi kültürü ahlak mı bilgisi?

Yorumlar (0)

Yorum Ekle